Przejdź do treści

udostępnij:

Bobby Burger i Wegeguru razem w zbiórce crowdfundingowej

Od food trucka do największej, polskiej sieci burgerowni z menu mięsnym i wegetariańskim, która w warszawskiej Galerii Młociny otworzy już 40. lokal pod marką Bobby Burger. Od stworzenia gry „Wiedźmin” i kolejnych biznesów Michała Kicińskiego, do wegańskiej restauracji. Te historie splotły się ze sobą, by stworzyć jedną spółkę – Real Food SA, w skład której wchodzą marki Bobby Burger i Wegeguru. Cel to rozwój grupy kapitałowej i otwarcie kolejnych lokali. Pomóc w tym ma zbiórka crowdfundingowa do 4 mln zł, która ruszyła 9 maja na platformie Crowdway.pl. W dalszych planach: giełda.

Czterdzieści lokali Bobby Burger

Bobby Burger zaczynał od food trucka, który w 2012 r. wyjechał na ulice Warszawy z hasłem: „Real Food, Real People” – prawdziwe jedzenie dla prawdziwych ludzi. W ciągu 7 lat twórcy marki – Bogumił Jankiewicz i Krzysztof Kołaszewski – pokazali, że wiedzą, jak skalować biznes gastronomiczny. Na koniec ubiegłego roku mieli 38 burgerowni własnych i franczyzowych, działających w 17 dużych polskich miastach.

W maju ruszył kolejny lokal marki, tym razem na pływającej platformie WIR, która zacumowała na Wiśle, przy warszawskim Moście Poniatowskiego. Lada moment do sieci dołączy 40. lokal, w stołecznej Galerii Młociny. Są to dwa kolejne lokale własne sieci Bobby Burger. Do połowy br. sieć powiększy się dodatkowo o pierwszą burgerownię w Siedlcach, trzeci lokal Bobby Burger na mapie Łodzi i drugi w Szczecinie – tym razem w nowym systemie kontenerowym Bobby Burger Smart Cube. W najbliższym czasie marka na nowo zagości w Gdańsku.

Wegeguru też rozwinie sieć

Na koniec ubiegłego roku założyciele sieci Bobby Burger powołali do życia grupę kapitałową Real Food SA. Do współpracy zaprosili Michała Kicińskiego, współzałożyciela CD Projekt – polskiej firmy z branży gier wideo, która stoi za międzynarodowym sukcesem gry „Wiedźmin”. – Michał Kiciński do naszej spółki wniósł swoją restaurację Wegeguru. Teraz wspólnie będziemy pracować nad tym, aby rozwinąć ją w sieć i wyjść poza granice stolicy – mówi Krzysztof Kołaszewski, współzałożyciel sieci Bobby Burger i członek zarządu Real Food SA.

Wegeguru to działająca w centrum Warszawy wegańska restauracja, która wypełnia lukę na rynku kuchni roślinnej. Od ponad roku przyciąga coraz większą społeczność nazwiskami mistrzów kuchni i jakością potraw. Dzięki akcji crowdfundingowej i kolejnym inwestycjom marka będzie mogła rozszerzyć koncept na kolejne restauracje już w ciągu 3 najbliższych lat.

Najpierw crowdfunding, potem giełda

Do grona wspólników Real Food SA, właściciela marek Bobby Burger i Wegeguru, dołączą nowi akcjonariusze. 9 maja ruszyła oferta akcji spółki promowana przez kampanię crowdfundingową na platformie Crowdway.pl. W ramach finansowania społecznościowego (crowdinvestingu) chce pozyskać 4 mln zł na otwarcie kolejnych lokali Bobby Burger i Wegeguru. – Środki ze zbiórki crowdfundingowej przeznaczymy na rozwój sieci lokali obu marek. 70 proc. kwoty chcemy wydać na zagęszczenie burgerowni w całej Polsce i 30 proc. na rozwój sieci wegańskich restauracji. Zakładamy, że do 2022 roku w kraju będzie działać 67 lokali Bobby Burger i 4 Wegeguru – zapowiada Maciej Sobolewski, dyrektor ds. marketingu i sprzedaży w sieci Bobby Burger.

Real Food zapowiada, że chce utrzymać dynamikę wzrostu, którą dotychczas notowała marka Bobby Burger. – Dzięki otwarciom lokali własnych i franczyzowych, a także akwizycjom konceptów i lokali, jesteśmy w stanie urosnąć do 60-70 mln zł. Celem jest stworzenie na tyle dużej gastronomicznej grupy, żeby mogła zadebiutować na giełdzie za 3-5 lat – wyjaśnia Krzysztof Kołaszewski. To jednak niejedyna możliwość zyskownego wyjścia z inwestycji dla crowdinwestorów. – Weźmiemy też pod uwagę pozyskanie inwestora strategicznego oraz wykup akcji od inwestorów z odpowiednią premią – dodaje Kołaszewski.

Akcje i coś na ząb

W ramach inwestycji o minimalnej wartości 395 zł inwestorzy crowdfundingowi – oprócz akcji spółki Real Food SA – otrzymają vouchery na zakupy w lokalach sieci Bobby Burger. W zależności od wartości wkładu mają do wyboru pakiety: Classic, Cheese, Hot Bacon, Cheese & Bacon i megapakiet Alibaba. Real Food zadba też o pełny żołądek inwestorów, którzy preferują kuchnię wegańską, bo vouchery na dania w burgerowniach wymienić można na zaproszenia do restauracji Wegeguru.

Wzrost przychodów o 15%

Burgerownie Bobby Burger odwiedza ponad milion klientów rocznie. W 2018 roku w sumie przychody z lokali własnych i franczyzowych sieci przekroczyły 37 mln zł. To o 23 proc. więcej w porównaniu z 2017 rokiem. Wraz z rozbudową sieci lokali Bobby Burger i Wegeguru, spółka zapowiada także wzrost wyników. – Od listopada 2018 roku obie marki należą do jednej grupy kapitałowej Real Food. Przewidujemy, że dzięki rozwojowi sieci, do 2022 roku przychody będą rosnąć średnio o 15 proc. rocznie, a EBITDA o 40 procent – zapowiada Krzysztof Kołaszewski.

O Bobby Burger:

Bobby Burger to pierwsza i zarazem największa polska sieć burgerowni. To marka tworzona dla aktywnych i dynamicznych osób, lubiących wielkomiejski gwar. Jej początki sięgają 2012 roku, kiedy to dwóch znajomych wyruszyło food truckiem na ulice Warszawy. Zaledwie rok później pojawił się pierwszy lokal w samym centrum stolicy, przy ul. Żurawiej. W ciągu kolejnych sześciu lat Bobby Burger na stałe wpisał się w gastronomiczne serca 17 polskich miast, takich jak m.in. Warszawa, Olsztyn, Poznań, Łódź, Szczecin, Kraków, Wrocław, Bydgoszcz czy Lublin. Bobby Burger planuje w dalszym ciągu mocno akcentować swoją obecność w kulturze miejskiej, a nowa oferta franczyzowa marki stanowi zapowiedź jej intensywnej ekspansji na polskim rynku. Od początku istnienia, marce przyświeca hasło: REAL FOOD, REAL PEOPLE – prawdziwe jedzenie dla prawdziwych ludzi. Jedną z autorskich inicjatyw marki jest Bobby Team, wspierający pasję, energię i dynamizm młodych ludzi.

O Wegeguru:

Wegeguru to wegańska restauracja założona przez Michała Kicińskiego, współzałożyciela CD Projekt, a obecnie inwestora m.in. Disco WTMH, Id’eau. Zlokalizowany w samym sercu Warszawy, tuż obok legendarnego kina Luna i blisko placu Zbawiciela, Wegeguru to wyjątkowe wnętrze z otwartą kuchnią i strefą relaksacyjną. Miejsce powstało z opartych na głębokim rozumieniu świata roślin i ich wartości, pragnień oraz marzeń pasjonatów smacznego, kreatywnego, lekkostrawnego i odżywczego jedzenia. Mistrzowie kuchni kładą akcent na pożywne i pyszne dania, łączące w sobie zdrowe regionalne produkty z inspiracjami stanowiącymi ukłon dla ponadczasowej kuchni azjatyckiej.

Źródło: Spółka

udostępnij: