Przejdź do treści

udostępnij:

W 2023 roku nastąpił spadek spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych - GUS

W 2023 roku nastąpił spadek spożycia większości podstawowych artykułów żywnościowych, za to odnotowano 15,9 proc. wzrost wydatków na gastronomię - podał GUS.

Według GUS, najwyższy spadek dotyczył: cukru (o 12,5 proc.), margaryny i tłuszczów roślinnych (o 12,0 proc.) oraz makaronu i produktów makaronowych (o 9,3 proc.).

Z kolei największy wzrost spożycia odnotowano w przypadku serów i twarogów (o 5,2 proc.), jabłek (o 4,7 proc.) oraz jogurtu (o 3,4 proc.).

"Na spadek poziomu spożycia żywności mógł mieć wpływ wzrost o 15,9 proc. wydatków na gastronomię w stosunku do 2022 r. oraz wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych" - napisał GUS.

"Poziom spożycia artykułów żywnościowych zależy w dużym stopniu od dochodów osiąganych przez gospodarstwa domowe. Wraz ze wzrostem ich zamożności, wyższy był poziom spożycia niektórych artykułów żywnościowych takich jak pieczywo i produkty zbożowe, mięso, warzywa, owoce, sery i twarogi oraz wody mineralne i źródlane" - dodaje.

GUS podaje, że negatywnym zjawiskiem zarówno w mieście, jak i na wsi jest spadek wartości przeciętnego miesięcznego spożycia warzyw (odpowiednio o 0,5 i 0,6 kg) na osobę.

(PAP Biznes), #SFS

map/ asa/

Zobacz także: Sfinks Polska SA - notowania, wyniki finansowe, dywidendy, wskaźniki, akcjonariat

udostępnij: