Przejdź do treści

udostępnij:

Piotr Serafin rekomendowany na polskiego komisarza - premier (opis)

Rekomendacja na polskiego członka Komisji Europejskiej została jednomyślnie przyjęta przez rząd, to Piotr Serafin - poinformował po posiedzeniu rządu premier Donald Tusk. Prawdopodobne portfolio to budżet europejski - dodał.

"Przedstawiona została rekomendacja przez ministra Adama Szłapkę odpowiedzialnego za sprawy europejskie na polskiego członka Komisji Europejskiej. Została ona jednomyślnie i entuzjastycznie przyjęta przez cały rząd. Jest to kandydatura pana Piotra Serafina. Dzisiaj jest szefem naszego przedstawicielstwa w Brukseli" - powiedział premier.

"Był przez długie lata moim współpracownikiem, prawą ręką wtedy, kiedy byłem szefem rady Europejskiej, był także ministrem europejskim w polskim rządzie. Był współodpowiedzialny razem z Januszem Lewandowskim w Komisji Europejskiej za rekordowy dla Polski budżet europejski" - dodał.

Dodał, że kandydatura ma być oficjalnie zgłoszona m.in. po konsultacjach z prezydentem, a finalna decyzja zapadnie w KE i PE.

"Jeszcze w tym tygodniu, mam nadzieję, że jeszcze przed świętem 15 sierpnia będę konsultował tę propozycje z panem prezydentem Andrzejem Dudą, komisja sejmowa ds. europejskich ma także zebrać się i ocenić kandydata i wtedy będzie formalnie zgłoszony" - powiedział Tusk.

Polska chciałaby portfolio "budżet europejski" dla swojego komisarza, choć decyzja leży w gestii szefowej KE.

"Wydaje się bardzo prawdopodobne, że polski komisarz uzyska to kluczowe z naszego punktu widzenia portfolio jakim byłby budżet europejski" - zaznaczył Tusk.

Piotr Serafin obecnie pełni funkcję szefa Stałego Przedstawicielstwa Polski przy UE, a w latach 2014-2019 był szefem gabinetu Tuska, gdy ten był przewodniczącym Rady Europejskiej.

Wcześniej, od 2012 do 2014 r., Piotr Serafin zajmował stanowisko sekretarza stanu ds. europejskich w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, zaś w latach 1999-2010 r. pracował w Urzędzie Komitetu Integracji Europejskiej. (PAP Biznes)

jz/ ana/

udostępnij: